03. Élelmiszer Szakbizottság

Éves tevékenység és következő évi terv: 2002

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára

Elnök: Dr. Molnár Pál
Társelnök: Dr. Rácz Endre
Titkár: Dr. Erdős Zoltán
Nemzeti képviselő: Pallóné dr. Kisérdi Imola
Tagok száma (2003. február 28.): 299

Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport

Vezető: Dr. Erdős Zoltán
Titkár: Kókai Zoltán
Tagok száma: 46

TQM Munkacsoport

Vezető: Pallaginé dr. Bánkfalvi Emese
Titkár: Varga László
Tagok száma: 42

A Szakbizottság 2002. évi tevékenysége

A Szakbizottság 2002-ben tovább növelte taglétszámát és összesen 11 rendezvényt szervezett, illetve szervezésében vett részt, amelyeken közel 1000 résztvevő jelent meg. A rendezvények közül több központi rendezvényként is szerepel, mivel azok részvételi-díjasak voltak. Továbbra is rendszeresen és eredményesen működik az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport, melynek vezetője Dr. Erdős Zoltán és titkára Kókai Zoltán. A kedvező tapasztalatok alapján 2002. március 5-én megalakult a Szakbizottság második munkacsoportja: “TQM az élelmiszeriparban”, melynek vezetőjévé Pallaginé dr. Bánkfalvi Emesét és titkárává Varga Lászlót választották.

A nemzetközi tevékenység – az eseti EOQ és ASQ megkereséseken túlmenően – az IAMA Fórumon való részvételre összpontosult. Az Agrárgazdasági Világfórumra és a kapcsolódó tudományos konferenciára 2002. június 6-11. között a hollandiai Noordwijk-ban kerül sor, amelyen a Közép-Kelet-európai országok 21 képviselője vendégként vett részt. A kiválasztást és az előkészítő találkozókat az EOQ MNB Élelmiszer Szakbizottsága végezte. A térség agrárgazdasági feladatairól szóló előadásait Dr. Vajda László, a FVM Integrációs főcsoportfőnöke és Boros Attila, a HAJDÚ BÉT vezérigazgatója tartotta. A 6 magyar szakértőn kívül bolgár, cseh, lengyel és szlovák szakember vett részt a jól szervezett és igen tartalmas nemzetközi rendezvényen.

A Közép- és Kelet-európai Országok II. Nemzetközi Minőségügyi Konferenciájához kapcsolódóan találkozóra került sor a Higiénia Védjegy (esetleg “Kiváló Élelmiszer-biztonsági Rendszert működtető előállító vagy szupermarket”) bevezetése tárgykörében, amelyen az EOQ MNB, az ír és cseh partnerszervezet vezetőin kívül az OÉTI, a PICK Szeged Rt. és a CORA képviselői is részt vettek. Az európai kezdeményezés Magyarország számára jelentős, de kormányzati támogatásra és hosszabb előkészületekre van szükség.

A szakbizottsági tagok továbbra is tagsági jogon járó kiadványként kapták kézhez az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratot amelyben több szakbizottsági rendezvényről szóló beszámoló is megjelent és amelynek kiadását az EOQ MNB anyagilag is támogatja.

Rendezvények, szakmai napok, szemináriumok, munkacsoport-ülések

2002-ben a Szakbizottság a következő rendezvényeket tartotta meg, illetve működött közre aktívan lebonyolításukban:

Tapasztalatcsere a különféle TQM eszközök használatáról mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknál
Január 21. Budapest (kb. 60 résztvevő)
Czakóné Koleszár Mária, Miskolci Hűtőipari Rt.: Önértékelés, Benchmarking, SWOT és QFD
Nagy Réka, Városföldi Agrár Rt.: Önértékelés, Benchmarking, SWOT és QFD
Ribizsár Zoltán, Orion Line Kf
t.: Önértékelés, Benchmarking, SWOT és QFD

A TQM Munkacsoport alakuló ülése
Március 5. Budapest (kb. 30 résztvevő)
Dr. Molnár Pál: A TQM Munkacsoport célja, javaslat megalakítására
Pallaginé dr. Bánkfalvi Emese: A TQM alkalmazási lehetőségei az élelmiszeriparban
Ősz Katalin: A 2001. évi TQM mintaprojektek tapasztalatai
Dr. Rácz Endre: Új pályázati lehetőségek

Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése
Március 6. Budapest (kb. 35 résztvevő)
Poderné dr. Ősy Klára:Az élelmiszert-biztonság és az egészséges táplálkozás
Zoltainé Ombódi Anna: A kártevő - mentesítés és problémái HACCP műhely - kerekasztal beszélgetés

A “Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) Program - Élelmiszerkincsünk az EU csatlakozás küszöbén
Március 15. Budapest (kb. 180 résztvevő)
Program: 19 előadás és egy kérdőíves felmérés

Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése
Március 21. Budapest (kb. 35 résztvevő)
Fehér László: A HACCP rendszerek auditálásának tapasztalatai
Csonka Zoltánné
: Az élelmiszer-biztonság és az élelmiszeripari gépek higiéniai minősítése
Kerekasztal beszélgetés az Élelmiszer-biztonságról

A TQM Munkacsoport ülése
Június 21. Budapest (kb. 15 résztvevő)
Dr. Ányos Éva:
Az integrált minőségirányítás elmélete és gyakorlata
Dr. Örsváry Judit
: Integrált minőségrendszerek tanúsítása: eredmények és nehézségek auditor szemel

Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése
Szeptember 18. Budapest (kb. 35 résztvevő)
Földháziné dr. Ráth Gertrúd: BRC felkészítés és az auditálás tapasztalatai
Zukál Endre: Gondolatok az élelmiszer-biztonságról
Kerekasztal beszélgetés az Élelmiszer-biztonságról

ME-TEST 2002 Élelmiszer Szakmai Nap
Szeptember 19. Budapest (kb. 80 résztvevő)
Program:
7 előadás az élelmiszer-szabályozásról és a genetikailag módosított élelmiszerekről

A TQM Munkacsoport ülése
Szeptember 26. Buda
pest (kb. 15 résztvevő)
Ribizsár Zoltán: Hogyan alkalmazta az ONION LINE Kft. a QFD technikát egy speciális helyzetben?
Veszelowszki József és Varró Györgyné dr.: A QFD alkalmazása a PICK Szeged Rt. gyakorlatában
Pallaginé dr. Bánkfalvi Emese: A QFD megva
lósítását támogató technikák a minőségtervezés Juran modelljében

XIV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia
Október 8-10. Sárospatak (kb. 300 résztvevő)

1. Szekció:
A minőségirányítás, élelmiszerbiztonság aktuális kérdései az élelmiszerláncban
2. Szekció:
Termelői, kereskedelmi és hatósági inspekció szervezése és működtetése az élelmiszerláncban
3. Szekció: Az élelmiszerek analitikai, mikrobiológiai és radiológiai vizsgálatának legújabb módszerei és eredményei

“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2002”
Október 17. Szeged (kb. 170 résztvevő)
Program:
12 előadás a Magyar Élelmiszerkönyvről és a Dél-Alföldi Régió cégeinek minőségirányításáról

A felsorolt rendezvényeken túlmenően a Szakbizottság egy vezetőségi ülést tartott és társrendezőként még 5 más szakbizottsági rendezvény programjának kialakításában működött közre.

A Szakbizottság 2003. évi munkaprogramja

Téma

Időpont/
Helyszín

Együttműködő Szakbizottságok

Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése

január 29.

SZIE

Élelmiszer-szb.

Élelmiszer-biztonsági munkacsoport

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar felkészülése az EU-tagságra

március 19.

FVM

EOQ MNB Központi Titkárság

Élelmiszer-szb.

Az Élelmiszer-biztonsági munkacsoport ülése

április 16.

SZIE

Élelmiszer

Élelmiszer-biztonsági munkacsoport

Analitikai módszerek összehasonlító értékelése hús- és húskészítmény-vizsgálati példákkal

május 13.

SZIE

Statisztikai Módszerek

Közreműködő szb.-ok

“Az FVM által támogatott benchmarking-projektek tapasztalatai”

május 15.

FVM

Élelmiszer-szb.

TQM-munkacsoport

Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése

szeptember

SZIE

Élelmiszer

Élelmiszer-biztonsági munkacsoport

A “Hagyományok-Ízek-Régiók” gyűjtemény hasznosítási programja. Statisztikai módszerek a gyakorlati megvalósításhoz

október 7.

SZIE

Statisztikai Módszerek

Élelmiszer

“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2003”

október 15.

Szeged

EOQ MNB Központi Titkárság

Élelmiszer

A “Balanced Scorecard” módszer alkalmazásának előnyei

november 6.

FVM

Élelmiszer

TQM-munkacsoport

Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése

november

SZIE

Élelmiszer

Élelmiszer-biztonsági munkacsoport

Szakbizottsági éves záróértekezlet és a 2004. évi munkaprogram előkészítése

december

 

Megjegyzés: Az Élelmiszerbiztonsági és a TQM az élelmiszeriparban Munkacsoport üléseire csak a bejelentkezett EOQ MNB tagok kapnak meghívót. Bejelentkezni az EOQ MNB Központi Titkárságán és a Munkacsoportok vezetőinél bármikor lehetséges.

A Szakbizottság – a felsorolt rendezvényeken túlmenően – a következő feladatok végrehajtásában működik közre:

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára